Solguide, så skyddar du dina barn i solen

Solljus har både positiva och negativa effekter på människors hälsa. Barn är känsligare än vuxna för solens skadliga effekter och måste därför skyddas extra. Barns hud är tunnare och har inte lika mycket pigment som vuxna, och blir därför lättare bränd av solen. Därför är det väldigt viktigt att skydda barnen med skugga, kläder och sollotion med hög solskyddsfaktor.

Barn under ett år är mycket känsliga för solen och ska helst inte utsättas för direkt solljus. Tänk på att även i skuggan når ungefär hälften av UV-strålningen fram. Upprepade brännskador tidigt i livet kan senare i livet leda till cellförändringar som i värsta fall kan leda till cancer. Skydda därför barnets hud genom att:

Välj rätt kläder

Det är viktigt att klä barnet i heltäckande kläder dvs att en tunn långärmad t shirt/tröja och byxor med långa ben samt en solhatt. Tätt vävda tyger och kläder i mörka färger skyddar bäst mot UV-strålarna. För att ta reda på om ett plagg skyddar bra eller inte så kan man hålla upp plagget mot solljuset för att sedan se om ljuset strilar igenom. Gör ljuset det så är det ett dåligt skydd. Solglasögon är bra och skyddar ögonen mot UV-ljuset.

Sollotion

Sollotion är ett viktigt komplement till kläder, så smörj in hela barnet även om barnet kommer ha kläder på sig. Det är för att skydda ifall kläderna släpper igenom UV-strålarna. Tänk på att smörja barnen en stund innan ni går ut i solen. Använd en sollotion med en hög skyddsfaktor dvs 50+, gärna med fysikaliska skyddsegenskaper och som är anpassad för barn. Det är även viktigt att man använder ett vattenfast solskydd.

Tänk på att solskyddet kan försvinna efter att barnet torkar sig på handduken så återapplicera därför ofta solkrämen. Badar man mycket, eller om man befinner sig till sjöss eller i länder med stark sol behöver man smörja in sig varannan timme för att uppnå den solskyddsfaktor som anges på krämen.

Det är även viktigt att smörja in solkrämen jämnt och tjockt för att du ska uppnå det skydd som anges på förpackningen. Ett barn i sju- åttaårsåldern behöver omkring 30 milliliter för att täcka hela kroppen, en tonåring lite mer. Det betyder att en flaska på 200 milliliter solkräm räcker cirka sex gånger.

Undvik solen när den är som starkast

Håll barnet i skugga eller var inomhus när solen är som starkast, mellan klockan 11 och 15. Barn under ett år ska inte vara i direkt solljus över huvud taget. Små barn kan skuggas med till exempel parasoll, soltält eller UV-skydd till barnvagnen i kombination med att barnet har kläder och solhatt. Barn, oavsett ålder, bör undvika att vara i direkt sol mitt på dagen när solen är som starkast (kl 11-15).

Tecken på brännskador

Första tecknet på brännskada är att huden blir röd och ömmande. Vid en allvarlig solbrännskada kan det bli blåsor och sår. Solen kan också orsaka soleksem, då kliar huden och blir knottrig.

Om barnet bränner sig så att huden blir röd och ömmar bör hen undvika solen i några dagar för att låta huden läka. Det gäller också om barnet får soleksem, svider huden kan du kyla ner den genom att badda med kallt vatten eller lägga på exempelvis en handduk med kallt vatten. Du kan också använda kylbalsam eller en fuktgivande hudlotion. Sveda och kliande soleksem kan också lindras med en receptfri svag kortisonkräm, som finns att köpa på apotek.

Fråga om råd

Om barnet har bränt sig eller mår dåligt av för mycket sol, och du är osäker på vad du ska göra, kan du kontakta vårdcentralen eller barnavårdscentralen, BVC. Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Kontakta vårdcentralen om barnet har svåra soleksem. Det gäller också om barnet har fått en kraftig brännskada där det har bildats blåsor på huden.

Läs mer om hur solens strålar och hur du kan skydda dig:

10 enkla tips hur du effektivt skyddar dig mot solens skadliga strålar

Det här visste du inte om solstrålning

Om Puurly

Puurlys målsättning är att det ska vara enkelt att shoppa hållbart. Det gör vi genom att samla 1000-tals ekologiska, hållbara och miljövänliga produkter på nätet. Hos oss hittar du ett stort utbud av högkvalitativa produkter inom kategorier för skönhet, hälsa och hushållet.

Köp ekologiskt solskydd