Så kan du städa ekologiskt i influensatider

Så kan du städa ekologiskt i influensatider

Så här i influensatider är det extra bra att ha det välstädat hemma för att minska risken för smittspridning. Vad är det då viktigt att tänka på vid ekologisk hemstädning?

För att minska risken för smittspridning är det viktigt att ofta göra rent på de ställen man tar på ofta. Hur länge sedan var det du rengjorde fjärrkontrollen, tangentbordet på datorn eller din smartphone? Detta är förutom handtag, knappar, knoppar och kranar vanliga ställen där vi tar ofta och som ofta förblir ostädade.

Kanske rengör du varje dag toalettstolen – vilket är jättebra – men glömmer spolknappen? Sängbordet är också en sådan plats där vi borde göra rent oftare, där är vi dagligen och fingrar, vi tar saker därifrån och lägger dit dem.

Här är exempel på potentiella smitthärdar i hemmet som är viktiga att rengöra för att minska risken för influensa och andra smittor:

Kontaktytor:

Samlingsnamn för handtag, kranar, skåpknoppar, fjärrkontroller, strömbrytare, ljusknappar med mera som vi ofta använder. Smutsen syns inte på de här ytorna så vi tänker inte på dem. Här frodas bakterier och virus. Rengör dagligen, använd naturliga allrengöringsmedel för att slippa sprida onödiga kemikalier.

Duschen:

På duschmunstycket kan det bildas höga halter av en bakterie som kan sätta sig på lungorna på den som har nedsatt immunförsvar. Även legionella kan spridas genom duschen. Rengör duschmunstycket ibland. Låt vattnet rinna ett tag om duschen inte har använts på länge. Använd Ekologisk Duschrengöring och Kalkrengöring om du har extra tuffa kalkavlagringar.

Handdukar:

Fuktiga handdukar är en grogrund för bakterier. De kan sprida smitta i synnerhet om de används av flera. Det är lämpligt att byta handduk ofta och att var och en i familjen har en egen ekologisk handduk. Ett generellt tips för att slippa förkylning och influensa är att tvätta händerna ofta med ekologisk tvål och vatten och att inte klia sig i ögon och ansikte.

Köksbänken:

Här hamnar allt från nycklar till matkassar. Rengör med köksrengöring eller andra naturliga rengöringsprodukter som inte lämnar kemikalierester efter sig. Torka köksbänken före och efter användning och försök tänka på att bara använda den till matvaror.

Skärbrädan:

Använd separat skär- bräda till grönsaker respektive kött. Skär mat som inte ska värmas eller tillagas på en egen skärbräda. Rengör skärbrädan noga. Använd ekologiskt diskmedel och ljummet vatten.

Matskålar:

Djurmatskålar kan innehålla en mängd bakterier. Diska djurets skålar dagligen med naturligt diskmedel eller ekologiska diskmaskinstabletter.

Kaffebryggaren:

Liksom fjärrkontrollen är kaffebryggaren en doldis som du kanske inte tänker på som bakteriehärd. Rengör den ofta. Undvik fukt. Lämna vattenfacket öppet så att bryggaren torkar.

Dåligt med tid?

Om du har dåligt med tid kan du använda en städfirma. Var noggrann med att välja en städfirma med bra kundbetyg och som kan erbjuda ekologisk hemstädning. I Västerås är Städhem ett omtyckt städbolag med kunnig och noggrann personal som erbjuder ekologisk hemstädning.