Det här visste du inte om solstrålning

Solen sänder ut olika typer av strålning så som radiovågor, värme, ljus, UV-strålning och röntgenstrålning. När man pratar om solskydd så skyddar det mot solens UV-strålar, dvs UVA, UVB och UVC-strålningen. UV-strålningen eller de ultra violetta strålarna utgör ungefär 5-7% procent av den totala strålningen vi utsätts för årligen och går inte att se med det mänskliga ögat.

UVC-strålning

UVC-strålarna är den kortaste av strålarna och UVC stoppas nästan helt av ozonlagret. UVC-strålningen är skadligt för nästan allt liv på jorden och används till exempel i speciallampor för att döda bakterier.

UVB-strålning

UVB-strålarna absorberas också till stor del av ozonlagret. Det är framförallt UVB-strålningen som gör att vi bränner oss om vi solar för mycket. Den gör också att huden åldras och kan ge uppehov till cancer. UVB tränger inte ner lika djupt som UVA gör. UVB startar produktionen av d-vitamin i huden samt gör så att huden producerar flera celler så att huden blir tjockare, ökar pigmentet i huden. Genom att huden blir tjockare så hindrar den UV-strålningen att tränga ner i huden bättre än vad den bruna färgen gör ensam.

UVA-strålning

UVA-strålningen är den som är minst energirik då den har de längsta strålar. Både från solen och från solarier utgörs den största delen av UV-strålningen av UVA. Strålarna tränger in i hudens djupaste skikt där den gör pigmentet i huden mörkt. UVA får huden att åldras i förtid och kan orsaka hudcancer samt kan strålarna även bryta ner d-vitamin i huden. Solarium har oftast en UVA-strålning som motsvarar tropiskt klimat dvs 4-5ggr starkare än den svenska sommarsolen.

UV strålar i solarium

WHO (Världshälsoorganisationen) avråder från att sola solarium, att grunda i ett solarium skyddar inte mot solen då ett solarium nästan är enbart UVA-strålar. Man ska vara medveten om att sitter man i skuggan så når ungefär hälften av alla UV-strålarna dig så man kan bränna sig i skuggan.

10 enkla tips hur du effektivt skyddar dig mot solens skadliga strålar

Solguide, så skyddar du dina barn i solen

Om Puurly

Puurlys målsättning är att göra hållbar shopping enkelt, genom att erbjuda 1000-tals ekologiska, hållbara och miljövänliga produkter på nätet så finns ett stort utbud av högkvalitativa produkter inom kategorier för skönhet, hälsa och hushållet.

Köp ekologiskt solskydd