10 tips, så skyddar du dig mot solen i sommar

Sommaren är här och förhoppningsvis blir det en hel del värmande soltimmar även i år. Se bara till att skydda dig och familjen så att du kan njuta av solen!

10 enkla tips för hur du effektivt skyddar dig mot solens skadliga strålar.

1. Använd rätt kläder

Använd gärna tunna täckande kläder och keps eller hatt och solglasögon för att ge ett gott grundskydd. Smörj exponerade hudområden med solkräm.

2. Använd rikligt med solkräm

Solskyddskrämer dämpar den del av UV-strålningen som bränner huden. Solskyddskrämer kan ändå inte helt förhindra cellskador på huden. Med hjälp av solskyddskrämer kan man alltså inte förlänga tiden i solen.

Solskyddskrämer skall användas som komplement till övriga skyddsåtgärder och ska appliceras täckande, så snåla inte med solkrämen och smörj in dig var tredje timme.

Solskydd i sprayform ger ofta ett för tunt och ojämnt skydd, så använd gärna kräm eller lotion.

Använd gärna ekologiska solkrämer och sollotions med naturliga ingredienser som är milda mot huden samtidigt som de ger ett fullgott skydd mot solens UVA och UVB strålar. Dessa solskydd bygger oftast på fysikaliska filter såsom zinkoxid och titanoxid.Läs mer om solens olika UV strålar och vad de innebär.

Glöm inte att använda solstift för känsliga områden som läppar, näsa axlar och öron.

3. Använd solskydd även vid molnigt väder och i skuggan

Man ska vara medveten om att även när man sitter i skuggan så når ungefär hälften av alla UV strålar fram i alla fall, så du kan bränna dig även i skuggan.

Tänk på att UV strålningen inte begränsas i samma grad som värmestrålningen av molnighet och att du behöver smörja in ansikte och andra exponerade kroppsdelar även vid molnigt väder.

4. Tänk på att barn behöver extra skydd.

Barnen är extra känsliga och behöver skyddande kläder (det finns jättebra UV-skyddskläder) och gott om solkräm då barn inte hunnit utveckla ett bra pigmentskydd så som vuxna. Barn under 1 år ska inte vara i direkt solljus över huvud taget. För barn över ett år rekommenderas att använda solskydd med faktor 50+ och då gärna naturlig och neutral solkräm utan dofter eller parfymer som är extra snällt mot känslig hy.

5. Skydda dig extra noggrant på stranden.

Tänk på att på stranden utsätts man för extra mycket UV strålar genom direkt och indirekt strålning. Den indirekta strålningen kommer från den fria horisonten och gör att den spridda strålningen från himlen tillsammans med strålar som reflekteras från vattnet och sanden ger ökad strålning utöver de direkta strålarna från solen.

6. Använd vattenfast solkräm om du är på stranden.

Smörj in dig efter varje bad och om du torkar av dig med handduken.

7. Sök skugga mitt på dagen.

Mitt på dagen är solen som starkast kl11-15, då kan det vara lämpligt att söka skugga.

8. Grunda INTE i solarium innan semestern eller badsäsongen.

Solarier har endast UVA strålar. Överhuden får inte den förtjockningen som skyddar mot brännskador av riktiga solstrålar. UV strålningen från solarier är 4-5 gånger starkare än den svenska solen (motsvarande den i tropikerna). Strålningen från solarier ger ingen D-vitaminproduktion, så att sola av den anledningen är bortkastad tid och pengar. WHO avråder från att sola i solarium och enligt en ny lag får man inte sola mer än 15 minuter i sträck.

9. Tänk på att mediciner kan öka strålningseffekten.

Vissa mediciner, bland annat de som innehåller tetracyklin, till exempel flera antibiotika gör att UV strålning förstärks och man blir lättare brännskadad. Om du äter mediciner, säkerställ att de inte ger ökad känslighet mot solen.

10. UV-strålar känns inte på huden

Det är lätt att luras att om man inte är varm på huden så är det ingen fara för att bränna sig. Men UV strålar går inte att känna på huden utan det är endast värmestrålarna som avger värme.

Ett sista tips, Solkräm vs Sollotion

Om du har fet hy, använd sollotion istället för solkräm då lotion absorberas snabbare i huden och huden känns inte lika fet.

Det här visste du inte om solstrålning

Solguide, så skyddar du dina barn i solen

Om Puurly

Puurlys målsättning är att det ska vara enkelt att shoppa hållbart. Det gör vi genom att samla 1000-tals ekologiska, hållbara och miljövänliga produkter på nätet. Hos oss hittar du ett stort utbud av högkvalitativa produkter inom kategorier för skönhet, hälsa och hushållet.

 

Köp ekologiskt solskydd